4 tips voor effectieve gelaagde outfits

Ondanks dat je het weerbericht goed hebt gecontroleerd, kom je toch in een regenbui terecht. Het kwik gaat onverwachts omhoog en je zit te baden in het zweet. Komen deze situaties je bekend voor? Vooral tijdens de herfst en winter is het weer in Nederland wisselvallig en onvoorspelbaar. Het is dan ook geen overbodige luxe om je goed voor te bereiden. Gelaagde outfits bieden hierin de oplossing. Ze houden je niet alleen warm, maar laten zorgen er ook voor dat je er stijlvol bij loopt. Maar hoe doe je dit zonder stress? Hier zijn enkele tips om winnende combinaties te blijven maken:

1. Pas je outfit aan op je behoeften

Hoe actief ben je gedurende de dag en waar ga je naartoe? Dit zijn de vragen die in grote mate bepalen wat je gaat aantrekken. Zo zal iemand die de hele werkdag op kantoor zit bij de verwarming niet veel of dikke lagen nodig hebben om het aangenaam te houden. Hetzelfde kan niet worden gezegd van iemand die regelmatig op pad is naar klanten of voor klussen buitenshuis. In dit soort situaties is het een goed idee om na te denken over lagen die je warm houden zonder dat je bewegingsvrijheid te veel wordt beperkt.

2. Begin krachtig

Een goed begin is het halve werk en dat geldt vooral bij het samenstellen van gelaagde outfits. De eerste laag zit tegen je huid aan en dus is het belangrijk dat je een kledingstuk die je draagt je lichaamswarmte vasthoudt. Daarnaast vangt het zweetdruppels op zodat je niet te maken hebt met onsmakelijke zweetplekken die moeilijk te verwijderen zijn. Voor de beste combinaties is het verstandig om eerst de dunste stoffen te dragen zoals een T-shirt of een onderhemd. Het is vooral een praktische laag. Daarna krijg je de kans om dikkere en meer stijlvolle kledingstukken te dragen.

3. Combineer met een plan in gedachten

Wanneer je je kleding klaarlegt, bedenk dan welke stoffen je gaat combineren. Ook hier geldt: de dikste en stijfste stoffen trek je als laatste aan. Zo kun je beginnen met een overhemd met daarop een pullover of een colbert. Maak het vervolgens af met een mantel en sjaal. Uiteraard kun je ook succesvolle combinaties maken met casual kledingstukken. Het avontuurlijke merk PME Legend heeft diverse stijlvolle truien en vesten beschikbaar. Daarnaast is het goed om rekening te houden met de lengte van je kledingstukken. Zo kom je outfit het verzorgdst over wanneer je langere kledingstukken bovenop draagt. Het is verder verstandig om niet meer dan drie zichtbare lagen te dragen. Zo raak je niet oververhit en je silhouet ziet er niet opgeblazen uit.

4. Elke laag moet op zichzelf staan

Het maken van gelaagde outfits blijft mensenwerk en dus kan het voorkomen dat je meer lagen hebt aangetrokken dan nodig is. Daarnaast is een ongelukje met koffie zo gebeurt. Des te belangrijker dus dat je combinaties maakt die blijven werken, ook als je een laag moet uitrekken. Hiervoor kun je kijken naar de kleuren en texturen die je gaat dragen. Zo heb je een verfijnde outfit wanneer je begint met lichte kleuren en eindigt met donkere kleuren. Dit is niet alleen van toepassing op contrasterende kleuren zoals zwart en wit, maar je kunt ook experimenteren met dezelfde kleurtinten; bijvoorbeeld lichtblauw in combinatie met donkerblauw. Draag echter niet meer dan twee opvallende kleuren, anders komt je outfit te chaotisch over. Wanneer je patronen draagt, is het belangrijk om hierin te variëren. Begin bijvoorbeeld met subtiele ruiten, stippen en strepen en eindig met grotere varianten hiervan.