Dit zijn de top 5 meest duurzame vloersoorten

Duurzaamheid is tegenwoordig een sleutelwoord in bijna elke branche, en de vloerindustrie is daar geen uitzondering op. Maar wat maakt een vloer nu echt duurzaam, en welke vloersoorten blinken hierin uit? Laten we dat eens onderzoeken en de top 5 meest duurzame vloersoorten aan de orde stellen.

Is PVC eigenlijk duurzaam?

PVC-vloeren, of polyvinylchloride, verdienen een vermelding vanwege hun duurzaamheid in termen van levensduur en onderhoud. Ze zijn waterbestendig, bestand tegen slijtage en gemakkelijk schoon te maken. Echter, de duurzaamheid van PVC in ecologische termen is een onderwerp van discussie. Hoewel er tegenwoordig meer milieuvriendelijke PVC-opties zijn die vrij zijn van schadelijke stoffen, blijft de productie van PVC doorgaans een proces dat meer milieu-impact heeft in vergelijking met natuurlijke materialen zoals kurk of bamboe. Daar staat tegenover dat PVC-vloeren gerecycled kunnen worden, wat hun ecologische voetafdruk enigszins vermindert. Wel zijn ze, vergeleken met andere vloermaterialen, erg makkelijk te leggen. Zo is er het PVC kliklaminaat van Floorinq, dat iedereen zo kan neerleggen.

Kurk: een hernieuwbare grondstof met karakter

We beginnen onze lijst met kurk, een materiaal dat velen associëren met wijnflessen, maar dat verrassend genoeg ook uitstekende vloereigenschappen heeft. Kurk wordt geoogst van de schors van de kurkeik en is dus een volledig hernieuwbare grondstof. Het is een zacht en warm materiaal, wat het comfortabel maakt om op te lopen. Bovendien heeft het van nature isolerende eigenschappen, wat je energierekening ten goede kan komen.

Bamboe: de snelgroeiende keuze

Bamboe is een andere duurzame optie die in populariteit toeneemt. Deze plant groeit extreem snel, wat betekent dat het een hernieuwbare bron is die veel sneller kan worden aangevuld dan hardhout. Bamboevloeren zijn sterk, duurzaam en kunnen een leven lang meegaan als ze goed worden onderhouden. En laten we eerlijk zijn, het heeft ook een eigen unieke esthetiek die veel mensen aanspreekt.

Linoleum: niet te verwarren met vinyl

Hoewel mensen vaak denken dat linoleum en vinyl synoniemen zijn, zijn ze dat absoluut niet. Linoleum is gemaakt van natuurlijke materialen zoals lijnzaadolie, kurkstof en jute. Dit maakt het een volledig biologisch afbreekbare en recyclebare vloerkeuze. Bovendien zijn er tegenwoordig linoleumvloeren verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en patronen.

Gerecycled glas: van afval tot pracht

Een van de meest creatieve opties op deze lijst is de vloer van gerecycled glas. Ja, je leest het goed. Deze vloeren maken gebruik van glasafval, dat wordt omgevormd tot unieke tegels. Ze zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook ontzettend duurzaam. Doordat ze van gerecycled materiaal zijn gemaakt, dragen ze bij aan het verminderen van afval dat op stortplaatsen belandt.

Beton: meer dan alleen industrieel

De laatste optie op onze lijst is beton. Hoewel het misschien niet de eerste keuze is die in je opkomt als je aan duurzaamheid denkt, heeft beton enkele voordelen die het vermelden waard zijn. Het is extreem duurzaam en heeft een lange levensduur. Als je voor gepolijst beton kiest, kun je ook een moderne uitstraling aan je huis geven. Daarnaast kan het ook worden gerecycled, wat altijd een pluspunt is in het boek van duurzaamheid.

De duurzaamste vloer voor jou

Wat is dus de meest duurzame vloersoort voor jouw situatie? De vraag is complexer dan het lijkt. Elk van de bovengenoemde opties heeft zijn eigen unieke voordelen op het gebied van duurzaamheid, van hernieuwbaarheid tot recyclebaarheid. Het belangrijkste is dat je je bewust bent van wat voor jou de doorslaggevende factoren zijn. Wil je iets dat esthetisch aantrekkelijk is, maar ook een positieve impact heeft op het milieu? Of gaat je voorkeur uit naar iets dat bijdraagt aan een lagere energierekening? Uiteindelijk zijn er genoeg opties om een keuze te maken die zowel vriendelijk is voor de planeet als voor je portemonnee.