Hoe maak je een robotstofzuiger schoon voor optimale prestaties

Robotstofzuigers; deze handige apparaten houden vloeren schoon met minimale inspanning. Maar zelfs robotstofzuigers moeten van tijd tot tijd worden schoongemaakt.

Robotstofzuigers doen het zware werk terwijl je iets anders doet, heerlijk zeker nu het steeds normaler is geworden om een aantal dagen thuis te werken. Maar zelfs ‘slimme stofzuigers’ hebben onderhoud nodig om ze slim te houden. Deze schoonmaakmachines moeten vrij zijn van vuil om soepel te kunnen navigeren en krachtig te kunnen blijven zuigen.

Bij robotstofzuigers zijn er veel onderdelen om te onderhouden. Gelukkig is het onderhoud eenvoudig en heb je alleen een goede routine nodig. De meeste robotstofzuigers worden geleverd met een handig schoonmaak gereedschapsetje. Combineer z’n setje met een een microvezeldoek en je kunt aan de slag. Lees verder hoe je een robotstofzuiger en alle onderdelen schoonmaakt, hoe vaak je dit moet doen en welke onderdelen op een gegeven moment aan vervanging toe zijn.

Voordat je begint

Voordat je begint, zet je je robotstofzuiger uit om te voorkomen dat je per ongeluk knoppen activeert, wel zo slim.

Het schoonmaken van de stofbak van een robotstofzuiger

Stofbakken bevinden zich meestal aan de achterkant of in het midden van de machine. Maak de stofbak los en trek hem recht naar buiten zodat er geen vuil uit de opening valt.

Stap 1. Leeg de stofbak

Open de stofbak en leeg de inhoud in een vuilnisbak. Leeg de stofbak ook als hij niet vol is; als je de machine weer laat draaien, loop je het risico dat de bak zich gedeeltelijk vult tijdens de volgende schoonmaakbeurt, waardoor de rest van de cyclus minder effectief wordt. Voor sommige mensen – vooral huisdiereigenaren – kan het nuttig zijn de bak midden in een cyclus te legen, omdat het haar de bak snel vult.

Stap 2: Extra functies schoonmaken

Als de vuilnisbak extra functies heeft, zoals een anti-klit kam maak die dan ook schoon. Stobakken kunnen over het algemeen worden afgespoeld als er iets bijzonder vies is aangekoekt, maar zorg ervoor dat je alle filters verwijdert voordat je iets nat maakt.

Sommige nieuwere modellen hebben een zelfreinigende functie die de vuilnisbak schoonmaakt zodra de robot is gedockt. Hoewel je het docking station nog steeds moet legen, hoeft de stofbak niet meer schoongemaakt te worden tussen de gebruiksmomenten door.

Het luchtfilter van een robotstofzuiger schoonmaken

Luchtfilters zijn verbonden met de stofbak en vangen fijne stofdeeltjes op wanneer het vuil in de bak wordt gezogen. Robotstofzuigers hebben doorgaans 1-3 filters van verschillende materialen. Het luchtfilter is een hardwerkend onderdeel dat regelmatig moet worden schoongemaakt, meestal eenmaal per week of na elk gebruik, afhankelijk van wat er wordt opgezogen en hoe vaak je de robotstofzuiger gebruikt.

Stap 1: vuil verwijderen en met de hand stofzuigen

Verwijder de filter(s) boven de vuilnisbak en geef ze een harde tik op de zijkant om het vuil los te maken. Gebruik vervolgens de borstel van het gereedschapsetje van je stofzuiger of een borstel met zachte haren om extra deeltjes te verwijderen. Om te voorkomen dat er opnieuw stof in de lucht komt kun je ook een handstofzuiger gebruiken om de verwijderde filters te reinigen.

Stap 2: Filters vervangen

De meeste robotstofzuigers zijn op papier gebaseerd en mogen nooit aan water worden blootgesteld. Ze moeten onmiddellijk worden vervangen als ze nat worden. Bovendien raden fabrikanten aan om de zuigfilters ongeveer om de 2 maanden te vervangen. Sommige filters zijn wasbaar; deze zijn meestal van plastic of schuim en moeten grondig worden gedroogd voordat ze opnieuw worden geïnstalleerd. Controleer de richtlijnen van de fabrikant om te bepalen of het filter van je stofzuiger wasbaar is.

Borstels reinigen

De borstels nemen vuil op de vloer op en zorgen ervoor dat het vuil gemakkelijker in de stofbak wordt opgezogen. Haar, touw en ander vuil dat om de rolborstel zit, verhinderen dit, dus je moet de rolborstel na elk gebruik schoonmaken – meer in een huis met huisdieren of bewoners met lang haar.

Wat heb je nodig

  • Schaar
  • Handstofzuiger (optioneel)
  • Doek

Stap 1: Rolborstel schoonmaken

Om rolborstels schoon te maken, maak je de bekleding (borstelbescherming genoemd) los en trek je de borstel eruit. Begin met het doorsnijden van de lagen die om de roller gewikkeld zijn, hetzij met het mes van het reinigingsgereedschap, hetzij met een schaar, waarbij je de borstel zelf vermijdt.

Als je de lagen hebt doorgesneden, wrik ze dan los met je handen en gebruik vervolgens de borstel of kam van het setje  om extra vuil uit de borstelharen te verwijderen. Je kunt ook een handstofzuiger gebruiken om de borstels te reinigen zodra het grotere vuil is verwijderd.

Stap 2: Veeg de binnenkant schoon

Als je borstel er vuil uitziet, veeg dan de holte en de borstelbescherming schoon voordat je de borstel terugplaatst. Zoek naar een pijl of een soortgelijke markering op zowel de borstel als de machine om deze op de juiste manier te installeren. Klik vervolgens de beschermkap terug op zijn plaats.

Zowel de borstels als de borstelbescherming moeten worden vervangen om de machine optimaal te laten presteren. Fabrikanten raden aan de rollen elke 6 tot 12 maanden te vervangen en de beschermers te vervangen wanneer de rubberen strip versleten is.

De zijborstels van slimme robotstofzuigers reinigen

Robotstofzuigers hebben één of meerdere roterende zijborstels die oppervlaktevuil in het pad van de rolborstel duwen. Om deze schoon te maken, veeg je gewoon de haren af. Als je haren of smurrie ziet rond de basis van de roterende borstel, verwijder je de borstel en klik je hem weer vast. Bij stofzuigers met twee zijborstels kun je overwegen deze tijdens het schoonmaken op een andere plaats te zetten om te voorkomen dat je de haren te ver in één richting duwt.

Als zijborstels er versleten of duidelijk verbogen uitzien, doen ze hun werk waarschijnlijk niet goed meer. Fabrikanten raden aan de zijborstels te vervangen als ze er beschadigd uitzien.

Sensoren van robotstofzuigers reinigen

Sensoren zijn cruciale onderdelen die de robot helpen door kamers te navigeren en te voorkomen dat hij van een trap valt. Als je merkt dat je robotstofzuiger meer dan normaal tegen dingen botst, zijn de sensoren waarschijnlijk aan een schoonmaakbeurt toe.

Wat heb je nodig

  • Microvezeldoek
  • Water

De sensoren bevinden zich meestal aan de zijkanten en onderkant van het apparaat – kijk in de handleiding van je robotstofzuiger waar ze precies zitten. Ze kunnen snel worden schoongemaakt met een microvezeldoekje. Gebruik geen schoonmaakmiddel, want schuurmiddelen kunnen de sensoren beschadigen.

Vuil verwijderen van de wielen

Wielen in het midden van de stofzuiger duwen hem over de vloer, terwijl een zwenkwiel aan de voorkant de machine manoeuvreert.

Wat heb je nodig

  • Pincet
  • Vochtige doek

De wielen hebben over het algemeen niet veel onderhoud nodig, maar het is goed om te controleren op afzettingen zodat de stofzuiger goed blijft rollen. Een pincet kan helpen om dingen die tussen het wiel en de behuizing van de machine zitten eruit te halen; dit is vooral belangrijk voor het zwenkwiel. Als de wielen er wat vies uitzien, veeg ze dan af met een vochtige doek om te voorkomen dat er vuil rondsluipt.

Oplaadpoorten van de robotstofzuiger reinigen

Wat heb je nodig

  • Microvezeldoek

De poorten op zowel de onderkant van de stofzuiger als op het dockingstation dienen om de stofzuiger en het basisstation op te laden. Gewoon schoonvegen met een microvezeldoekje, vooral als er problemen zijn met het aansluiten van de stofzuiger op het basisstation of als je merkt dat het opladen niet lukt.